Aschaffenburg

Aschaffenburg

Aschaffenburg este un oraș din nord-vestulul inferior al statului Bavaria, aproape de granița cu statul Hesse în Germania și a aparținut Arhiepiscopiei de la Mainz de peste 800 de ani.

Orașul este traversat de fluviul Main în sud-vestul Germaniei și se află la 41 de kilometri sud-est de Frankfurt pe Main. Numele Aschaffenburg (Ascaffaburc, Ascapha sau Ascaphaburg în Evul Mediu) a însemnat inițial “castelul din râul cu frasini” provenit din râul Aschaff, care trece prin periferia orașului.

Aschaffenburg a avut o istorie zbuciumata, fiind stăpânit de-a lungul vremii de romani, franci, austrieci, pruși etc.


Cele mai vechi rămășițe de așezări din zona Aschaffenburg datează din epoca de piatră, iar mai târziu legiunile romane au fost staționate aici. Pe la anul 700 Cosmografia de la Ravenna numește două așezări din regiune: Uburzis (Würzburg) și Ascapha (Aschaffenburg).

În jurul anului 550, zona a fost cucerită de franci, iar Hausmeierul a construit aici un castel. În secolul al VIII-lea a fost înființată o mănăstire benedictină dedicată Sf. Mihail, aceasta devenind biserica St. Petru și Alexandru în a doua jumătate a secolului al X-lea (957).

În 869 regele Louis cel Tânăr s-a căsătorit cu Liutgard de Saxonia la Aschaffenburg. De asemenea, ea a murit aici în 885 și a înmormântată alături de fiica ei Hildegard. Ascaffenburgul este menționat mai întâi în 974 într-un document de cadou al lui Otto al II-lea, în care a dat câteva sate, inclusiv Wertheim am Main și o întindere de pădure din Spessart, către biserica colegială.

Aschaffenburg

În 1552, castelul târziu-gotic din Johannisburg a fost distrus. Acesta a fost înlocuit în 1605-14 de Renaissance Schloss Johannisburg. Orașul a suferit foarte mult în timpul războiului de treizeci de ani, fiind ținut la rândul său de diferiții beligeranți. În timpul bătăliei de la Dettingen (1743), care a avut loc la nord, orașul a fost ocupat de trupele franceze. El a făcut parte din electoratul Arhiepiscopului din Mainz, iar în 1803 a fost transformat de Arhiepiscopul Karl Theodor von Dalberg ca Principatul Aschaffenburg.

În 1810, Principatul Aschaffenburg a fost alipit la noul Mare Ducat al Franței, deși Dalberg a păstrat Aschaffenburg ca resedinta a sa. În 1814, orașul a fost transferat în Regatul Bavariei printr-un tratat austro-bavarez. În 1817 a fost inclus în Franța de Jos din Bavaria. Din 1840-1848, regele Ludwig I al Bavariei avea o vila romana construita la vest de oras. Acesta a fost numit Pompejanum după modelul său, casa lui Castor și Pollux la Pompeii.

Aschaffenburg

În 1866, armata prusacă a provocat o înfrângere gravă austriecilor care au stăpânit orașul, în timpul războiului austro-prusac.

În al doilea război mondial, Aschaffenburg a fost grav afectat de bombardamentele aliaților, inclusiv Scoala Johannisburg, care a fost complet restaurată câțiva ani mai târziu. Germanii au ales să apere Aschaffenburgul cu o deosebită statornicie, care a dus la “bătălia de la Aschaffenburg”, care a avut loc în perioada 28 martie – 3 aprilie 1945. Divizia 45 Infanterie a SUA a fost forțată să ia cu asalt orașul fortificat și să lupte împotriva rezistenței germane rigide printr-o serie de atacuri frontale implicând lupte de gherila, iar distrugerea urbană generalizată rezultată a fost destul de severă.

Principalele atracții ale orașului Aschaffenburg sunt:

Aschaffenburg

Palatul JOHANNISBURG
Acest palat, din gresie roșie, este una dintre cele mai semnificative și frumoase clădiri renascentiste din Germania. Caracteristicile sale unice includ capelă (cu altar renascentist, sculptură portugheză și portal de Hans Juncker), camere regale, cea mai mare colecție de modele arhitecturale din plută din lume, galeria de stat cu picturi de Lucas Cranach cel Bătrân și Palatul Muzeul din Aschaffenburg, care găzduiește lucrări de Ernst Ludwig Kirchner și Christian Schad.

Aschaffenburg

PALACE PARK
Multe caracteristici ale parcului care se întinde între Palatul Johannisburg și Pompeiianum includ o pasarelă peste zidul medieval al orașului, templul de mic dejun neo-clasic și o parte a fostului șanț de fortificație amenajat de Friedrich Ludwig Sckell în secolul al XVIII-lea. Pompeiianum este înconjurat de o secțiune de grădină mediteraneană, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, cu smochini, araucarii, migdale, viță de vie, plopi și pini italieni.

Aschaffenburg

POMPEIIANUM
Această replică a unei vile romane a fost construită la cererea regelui Ludwig I, care a fost inspirat de săpăturile din Pompei, și este singurul de acest fel din lume. Arhitectul Friedrich von Gärtner nu a trecut cu vederea nivi un detaliu în designul său de atrium și interior. Frescelele rafinate și mozaicurile de pardoseală oferă iubitorilor de artă o replică ideală din care să-și lărgească înțelegerea culturii clasice. Pompeiianum a fost grav avariat în timpul celui de-al doilea război mondial, dar a fost redeschis în 1994 după mai multe etape de restaurare. De atunci a fost folosită pentru a expune operele romane originale din colecțiile de antichități de stat și de la Glyptothek din München.

Aschaffenburg

BAZILICA SF PETRU SI ALEXANDRU
Bazilica datează din zilele ducatului Liudolf din Swabia în secolul al X-lea și este singura biserică din lume dedicată Sfântului Petru și Sfântului Alexandru. În 982, Aschaffenburg – și, prin urmare, fosta mănăstire – a fost încorporată în Mainz, iar biserica și colegiul monahal au devenit un factor dominant în alegerea domiciliului arhiepiscopului de Mainz. În 1821, mănăstirea a devenit parte a Episcopiei din Würzburg, iar în 1958, când a sărbătorit milenarul, Papa Pius al XII-lea a făcut-o bazilică papală – singura în cadrul episcopiei. Astăzi, bazilica are lucrări istorice deosebite, incluzând un crucifix ottonian din secolul al X-lea, Lamentarea lui Hristos realizat de Grünewald și Altarul Maria Schnee.

Aschaffenburg

STIFTSMUSEUM
Camera de comori medievale a muzeului găzduiește o colecție extraordinară de lucrări de aur și de obiecte liturgice. Obiecte din argint, cristal de rocă și aur sunt și ele printre elementele expuse aici. Tezaurul Sf. Petru și Alexandru cuprinde toate tipurile de artă eclesiastică din Evul Mediu și include exemple fine de manuscrise, meșteșuguri textile și tablouri pe pânză. Punctul central al expoziției este Altarul Sf. Magdalene, o lucrare a lui Lucas Cranach cel Bătrân.

Aschaffenburg

GALERIE DE ARTE A BISERICII
Cu lucrarea sa stuccoasă extensivă, fosta biserică a iezuiților Aschaffenburg (construită între 1619 și 1621 și grav avariată în cel de-al doilea război mondial) oferă un fundal uimitor pentru expozițiile de artă recunoscute pe plan internațional. Programul de expoziții se schimbă de patru ori pe an. Din 2017, ca parte a expansiunii galeriei de artă, noul Muzeu Christian Schad va afișa cea mai mare colecție de lucrări din lume a acestui renumit artist al mișcării Renascentiste.

Aschaffenburg

ASCHAFFENBURGER OLD TOWN
Traseul de la Palatul Johannisburg până la primărie este un labirint de alei înguste, unde baruri tradiționale și restaurante ciudate ocupă clădiri destul de mici, construite pe jumătate din lemn.

Aschaffenburg

THEATERPLATZ SQUARE ȘI SUNDIAL
Cu măslinii, lămâi și mici tufișuri de leandru, Piața Theaterplatz exudă un farmec mediteranean, care este intensificat de prezența unuia dintre cele mai mari solduri ale Europei. Din poziția ridicată a clădirii Stadtloggia puteți citi ora locală din umbra gnomonului de 6,4 metri față de liniile și arcele de pe granitul palid. Centrul de informare din apropiere prezintă fapte fascinante despre astronomie. Fațada modernă de sticlă din cealaltă parte a pieței aparține teatrului municipal care a fost construit inițial în 1811, dar a suferit pagube grele în timpul războiului. Teatrul găzduiește unul dintre cele mai frumoase auditorii neoclasice din Germania.

Aschaffenburg

SCHÖNTAL PARK
Parcul și-a început viața ca loc de relaxare a arhiepiscopului înainte de începerea lucrului în 1777 pentru a fi ulterior transformat într-o grădină peisagistică în stil englezesc. Vechea orangerie din secțiunea estică este găzduită de faimosul teatru de comedie Hofgarten Kabarett, precum și de două restaurante și o grădină de bere. Un loc deosebit de romantic în parc este ruina unei vechi mănăstiri din Beguine, așezată în mijlocul unui mic lac. În primăvara anului, atracția principală este grovea cu magnolie, cu mai mult de 40 de magnolii, dintre care unii au peste o sută de ani.

Aschaffenburg

KIRCHNER HOUSE
Pictorul expresionist Ernst Ludwig Kirchner s-a născut la 6 mai 1880, în apropiere de gara bavareză / prusacă din Aschaffenburg. Ca un băiețel el a desenat imagini ale trenurilor, locomotivelor și vieții pe desenele din stradă – copilarie pe care le-a reprodus apoi pe lemn la vârsta maturității. Kirchner a atribuit o mare importanță experiențelor sale timpurii din copilărie în Aschaffenburg și le-a menționat în lucrările sale de artă. Casa în care s-a născut Kirchner a supraviețuit războiului și din 2013 a fost folosit ca centru de documentare pentru copilăria lui Kirchner și ca loc de întâlnire pentru expozițiile legate de Kirchner.

Aschaffenburg

MUZEUL ISTORIEI ȘI CULTURII EVREIEȘTI
Documentele istorice, cum ar fi fotografiile și articolele din ziare, ilustrează viața turbulentă a comunității evreiești din Aschaffenburg, una dintre cele mai mari din Bavaria. Evenimentele care au avut loc la nivel local sunt folosite pentru a arunca o lumină asupra evoluțiilor politice și a repercusiunilor lor. De asemenea, locuitorii evrei au influențat economia și viața culturală a orașului. Fosta casă rabinică, unde se află astăzi muzeul, a fost o dată la mică distanță de sinagoga care a fost construită între 1891 și 1893 și distrusă în “Noaptea de sticlă spartă” din 1938, și în amintirea căreia se găsește o plantație de planete inaugurată în 1984. Un film scurt, care prezintă o reconstrucție virtuală a sinagogii, povestește despre istoria remarcabilă a clădirii.

Achaffenburg

PALATUL ȘI PARCUL SCHÖNBUSCH
Cel mai vechi dintre parcurile amenajate în stil englez din Bavaria a fost înființat în 1775. Friedrich Ludwig Sckell a realizat Schönbusch Park în forma sa clasică, iar Emanuel Joseph von Herigoyen, arhitect la curtea regală, a proiectat diferitele caracteristici arhitecturale. Palatul clasic oferă o vedere panoramică spre Palatul Johannisburg, iar camerele sale, cu mobilierul inspirat de Louis XVI, oferă o perspectivă asupra vieții regale la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Kleine Schönbuschallee, o potecă de tei de 2.4 kilometri, conectează parcul de 150 de hectare cu orașul.


Dacă ți-a plăcut ce ai citit dă-ne un Like pentru a fi la curent cu noile postăriLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *