Mina cu Cristale Farcu

Peştera cu Cristale din Mina Farcu

Peştera cu Cristale din mina Farcu este singura peşteră din România unde se pot admira cristale de calcit fără a fi speolog.

Peştera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 m şi o denivelare de 16 m. În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.

Peştera cu Cristale din mina Farcu

Explorările recente şi munca de restaurare şi cercetare readuc în acest moment Peştera cu Cristale din Mina Farcu în galeria celor mai frumoase peşteri din România.

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Primăria Comunei Roşia şi SC Ecopiro SRL au dezvoltat un proiect de introducere a peşterii într-un proiect complex ce cuprinde refacerea ecologică a acesteia şi amenajarea turistică a ansamblului peşteră-mină.

Peştera cu Cristale din Mina Farcu

Amenajarea peşterii a fost realizată utilizând tehnologii moderne, care răspund atât cerinţelor unei amenajări de înalt nivel tehnologic, cât şi cerinţelor ecologice (amenajare prietenoasă cu mediul).

Întreg parcursul destinat turismului de masă este amenajat cu poteci, scări şi balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă, cu sistem de iluminare LED, care ghidează turistul spre misterele uimitoare ale peşterii.

Peştera cu Cristale din Mina Farcu

Traseul vizitabil va traversa 200 m de galerii miniere, unde veți avea ocazia să vizitaţi şi un muzeu minier şi 100 m de galerii de peşteră cu pereţi modelaţi de apă şi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite.


Traseul turistic are ca terminus un balcon de unde se poate admira rezervaţia cu cristale cu celebrele discuri de Farcu şi „libelulele de cristal”.

Peştera cu Cristale din Mina Farcu

Accesul la peșteră dinspre E 79 (Oradea – Deva) se face pe ruta: Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia, iar dinspre E60 (Oradea –Cluj) se face prin satele: Borod – Bratca – Damiș – Roșia

Din centrul comunei Roșia se urmăresc indicatoarele de direcționare spre Peștera cu cristale din mina Farcu. Drumul este accesibil tuturor categoriilor de mijloace auto. Pentru a se ajunge la peșteră și casa de bilete, se coboară pe jos 50 metri de la locul de parcare, urmând săgețile indicatoare.

Orarul de vizitare este zilnic începand cu orele 11:00 și se finalizează seara la orele 15-17 în funcție de perioada din an, iarna închizându-se mai devreme.


Dacă ți-a plăcut ce ai citit dă-ne un Like pentru a fi la curent cu noile postăriLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *