Pestera Poarta lui Ionele

Pestera Poarta lui Ionele

Dacă ai vizitat Ghețarul de la Scărișoara , merită să te abați puțin din drum (nu mai mult de 2 km) pentru a vedea o peșteră pe cât de mică, pe atât de interesanta și să ii afli povestea.

Peștera Parta lui Ionele este o peșteră amenajată pentru turism, fiind iluminată  și dotată cu scări și podețe de metal , astfel încât și cei mici pot cu ușurință să o viziteze. Peștera se află la o altitudine de 810 metri și are o lungime de 131 metri., iar intrarea în ea se face printr-un impresionant portal de peste 10 metri înălțime.

Pestera Poarta lui Ionele

Peștera Poarta lui Ionele este situată în Parcul Natural Apuseni, în comuna Gârda de Sus, județul Alba și este una dintre cele mai importante peșteri din Cheile Ordâncușii.

Lângă Peștera Poarta lui Ionele se găsește Grota Corobana lui Gârțău. Un loc răcoros numai bun pentru o pauză înainte de a vizita Poarta lui Ionele.

Pestera Poarta lui Ionele

Legenda spune că denumirea peșterii provine de la un haiduc, pe nume Ionel, care s-a ascuns în ea până a fost prins.

Spectaculozitatea peșterii este dată de însă pârâul care țâșnește din grohotișul de la intrare și curge la vale, în adevărate mici cascade. Intrarea în peșteră se face printr-un portal înalt de 22 de metri iar după primii 10 metri se poate observa izbucul sub peretele stâng, activ tot timpul anului.

La finalul galeriei este fundul unui lac care are apă în el doar în zilele ploioase. Astfel, peștera este inundată o bună parte din an, după cum se vede și pe pereții care au diferite culori în funcție de nivelul la care a ajuns apa în decursul timpului.

Pestera Poarta lui Ionele

Accesul de la șosea până la pesteră este amenajat cu un pod de lemn peste pârâul ce iese din peșteră, cu scări de beton și metal cu balustrade pentru a ușura accesul turiștilor.

În 1999, pestera Poarta lui Ionele a fost declarata monument al naturii și inclusă pe lista ariilor protejate din România, în special datorită celor două colonii de liliac ce salașluiesc înăuntru și care sunt ocrotite prin lege.

Lângă peștera Poarta lui Ionele se află grota Corobana lui Gârtau, un loc numai bun pentru poze de profil pentru rețelele de socializare 🙂


Dacă ți-a plăcut ce ai citit dă-ne un Like pentru a fi la curent cu noile postăriLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *