Varful Bihor

Varful Bihor

Cel mai înalt vârf al Apusenilor le oferă turiştilor care se încumetă să ajungă acolo privelişti spectaculoase, de o rară frumuseţe. De la înălţimea celor 1849 de metri ai vârfului Bihor, iubitorii traseelor montane vor descoperi peisaje inedite ori fenomene carstice neobişnuite. În zilele senine, de pe semeţul munte pot fi văzute atât Valea Arieşului, din judeţul Alba, cât şi localități din Bihor, aflate la peste 40 de kilometri distanţă. Uneori, pe timp de iarnă, pot fi observate chiar şi vârfuri din Făgăraş, spun oamenii locului.

Varful Bihorul este cel mai inalt varf din Muntii Apuseni, avand o altitudine de 1849 metri. Datorita acestui fapt aici a fost amplasat un releu de televiziune si telecomunicatii, iar asamblarea lui s-a facut cu materiale prefabricate la Uzina Mecanica din Ștei și aduse cu elicopterul până în varful muntelui.


Varful merita vizitat pentru ca de sus se poate observa o priveliste spectaculoasa asupra Muntilor Apuseni, Vaii Ariesului in judetul Alba iar in judetul Bihor – in zilele clare – se poate vedea chiar si orasul Stei (fostul Petru Groza) la 40 kilometri distanta.

Un alt motiv pentru care merita sa urcati pe Bihorul este pentru a explora 2 etaje de vegetatie: ce a padurii de brad si molid si golul alpin. Fiecare dintre acestea avand vegetatie specifica aparte cu plante adaptate la mediul de viata. Padurile si mai ales poienile si luminisurile acestora vin cu binecunoscutele fructe de padure si ciperci de care drumetul se poate bucura de vara pana toamna tarziu. Primele fructe pe care o sa le intalniti sunt fragutele, apoi afinele negre, zmeura, afinele rosii si toamna tarziu murele negre.

Varful Bihor

Plecand din centrul statiunii turistice Arieseni diferenta de nivel fata de Varful Bihorul este de 900 metri. Astfel este destul de mult de urcat, un motiv in plus spentru a face popasuri la fructe de padure si pentru a admira peisajul si a face fotografii.

In mijlocul verii de la jumatatea lunii mai pana spre sfarsitul lunii august sus pe creasta se pot vedea herghelii de cai ce au fost adusi aici la pasunat pana motii termina de cosit si de adunat fanul de prin toate fanetele din poienile muntilor.

Varful Bihor

Ca să ajungă pe Vârful Bihor, turiștii trebuie să străbată DN76 Oradea – Deva, iar la ieșirea din orașul Ștei să urmeze Drumul Național 75 spre Vârtop-Arieșeni. Traseul care duce spre vârf se afla după stațiunea de schi și este marcat cu dungă roșie și poate fi parcurs in aproximativ 3 ore și jumatate fiind de dificultate medie.

Se mai poate ajunge și cu mașina chiar pana la releul din vârful muntelui, drumul fiind practicabil chiar și cu mașini berline, nu doar cu jeep-uri, aceasta datorita celor care intrețin turbinele eoliente de pe creasta acestui munte, timpul de parcurs cu mașina fiind de o ora și jumatate iar viteza medie atât la urcare cât și la coborâre fiinde de 10-15 km/h.

Varful Bihor

De la Vârful Bihor se poate ajunge într-un interval de 4-5 ore la Vărful Găina, celebru pentru târgurile de fete care se organizau aici și la care participau moții din cinci județe: Bihor, Alba, Arad, Hunedoara și Cluj și unde s-au cunoscut foarte mulți tineri care mai apoi și-au intemeiat familii.

Varful Bihor

Dacă ți-a plăcut ce ai citit dă-ne un Like pentru a fi la curent cu noile postări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *